Setkání Historické skupiny 1.čs.partyzánské brigády Jana Žižky

12.02.2013 19:07

 PRACOVNÍ SETKÁNÍ HISTORICKÉ SKUPINY 1.ČS.PARTYZÁNSKÉ BRIGÁDY JANA ŽIŽKY Z TROCNOVA /HS PBJŽ/

 

V salónku hotelu Vsacan v srdci Vsetína, se k pracovní schůzce sešel výbor HS PBJŽ.  Z různých míst republiky sem dorazili členové, mnozí již ve velmi pokročilém věku.

Za všechny jmenujme bratra Vjačeslava Procházku *1919, jenž si ovšem svůj fyzický věk nepřipouští a duchem se cítí být stále mladým.

HS je právě v období, kdy se vymaňuje z let nečinosti nebo jen činnosti papírové, ale i to je záslužné, že se tato občanská iniciativa dokázala postavit znova na nohy.

Nově zvolený předseda přednesl zprávu o hospodaření a stavu účtu, neboť naše řady opět opustil jeden bratr a to Lubomír Tůma - dosavadní pokladník, jemuž přítomní vzdali čest minutou ticha. Schůze se nesla v duchu problémů minulosti a nedostalo se tak na všechny podstatné body, které měly být projednány. Například není jisté, zda se podaří uskutečnit jediný skutečně významný podnik na němž se HS v loňském roce podílela a to historicko-naučná ukázka  klubů vojenské historie v Prlově.

Na druhou stranu se přítomní dozvěděli o pokračujících přípravách prací na knize Na každém kroku boj II. - Brigáda v obrazech, která bude mapovat cestu odbojářů, prostřednictvím fotografií, nebo korespondence s cizími státními příslušníky, kteří byli členy PBJŽ.

Bohužel krátký čas, který měla tato pracovní schůze vymezen uběhl velmi rychle a po dvou hodinách se začali trousit na vlak první účastníci z Prahy, později z Ostravy a tak nakonec většina agendy zbude na příští jednání HS PBJŽ.